Concediul acesta la mare, pe care nu l-am mai avut de 5 ani de zile, urma sa ma faca sa trec prin niste suferinte chinuitoare, care m-au facut in final, sa cunosc un om extraordinar: pe dr. Pralea Iulian.

După ce, timp de 5 ani, nu am mai avut niciun concediu, anul acesta am vrut să-mi iau revanșa cu vârf și îndesat, adică să stau o lună la mare. Mai exact, în zona 2 Mai – Vama Veche

Numai că, exact a doua zi după ce am ajuns la mare, am început să fiu chinuit de niște dureri gingivale, îngrozitoare, aparent fără niciun motiv. Nu mai puteam să dorm, nu mai puteam să mănânc, nu mă mai bucuram de nimic. Numai durere, durere, durere. Întrucât nu erau dureri dentare, ci gingivale, le-am tratat naturist și am așteptat să treacă. După o săptămână de dureri insuportabile, situația s-a agravat: nu mai puteam sa pun nimic în gură, mâncare, lichide, nimic. Așa că am sărit în mașină și am mers de urgență la un medic stomatolog din Constanța, recomandat de o cunoștință. Ajuns acolo, medicul m-a executat imediat: mi-a scos un dinte. Din nefericire, a fost una din extracțiile acelea dificile – a durat aproape 2 ore, s-a tăiat mult din os, pe scurt, un coșmar. Nu am înțeles de ce mi-a fost scos un dinte, deși aveam dureri gingivale, așa că am ales să nu mai merg la medicul respectiv și am căutat în continuare un doctor mai bun. Mai ales că după extracție durerile nu s-au potolit, ceea ce însemna că mi-a fost scos un dinte pe degeaba. Așa am aflat de existența domnului dr. Pralea Iulian, medic în Mangalia, lăudat cu entuziasm de toată lumea.

Așa că l-am căutat pentru un diagnostic pe care nu-l identificase nimeni: dureri insuportabile gingivale, fără nicio cauză aparentă. Pentru că auzisem că e extraordinar de priceput, m-am dus fără teamă. Fără teama că mai îmi scoate un dinte fără motiv. Mă deranjează foarte tare medicii stomatologi care, atunci când nu au niciun răspuns, rad tot din temelii. Și cred că rezolvă totul. La mine nu se rezolvase. Durerile gingivale deveniseră și mai puternice, iar, pe lângă ele, mai aveam și o ditamai extracția de toată frumusețea, cu intevenție chirurgicală pe os. Toate, în concediu. Și, am mers la dr. Pralea Iulian. Din cauza durerilor, am mers la cabinet cu două ore înainte!!

dr. Pralea Iulian

dr. Pralea Iulian

Am descoperit în persoana dr. Pralea Iulian un profesionist foarte meticulos. Nu s-a grăbit, asta mi-a plăcut în primul rând, apoi m-a investigat foarte meticulos și tehnic (am simțit dexteritatea unui om care face implantologie și am văzut totul pe un ecran agățat deasupra scaunului stomatologic) și, în timp ce eu așteptam cu inima strânsă să mai pierd un dinte sau să mai trec printr-o alta operație invazivă, fără niciun rost, mi-a spus simplu: este o ciupercă foarte agresivă, care va dispărea prin tratament medicamentos! Nu-mi venea să cred! Deci nu trebuia să mai trec prin niciun chin? Nu. Mărturisesc că la acel moment, mi se părea miraculos să scap de suferința, pe care o aveam deja de o săptămână și jumătate, doar cu ajutorul unor pastile. Dar am făcut tratamentul și…miracol!! După prima zi, durerile m-au lăsat cu desăvârșire!! A doua zi se întâmplase ceva ce nu credeam că mai e posibil: nu mă mai durea nimic! Era prima zi de concediu, după două săptămâni în care nu mă mai durea nimic! Și asta, cu un tratament medicamentos!!! După ce pierdusem un dinte pe degeaba, în plin concediu!

Pur și simplu m-a salvat. Pentru că a gândit altfel, dincolo de cum gândește un medic stomatolog mediu. Nu se vedea nicio cauză clinică, deci a presupus că este una în sânge. Și a avut dreptate. Nu am putut decât să regret că am mers mai întâi la Constanța. Răspunsul era la Mangalia, la medicul implantolog renumit în toată Dobrogea. Așa că am decis să renunț la medicul meu de la București, răspunzător pentru infecția fungică (pe care am contractat-o printr-o coroniță nedezinfectată) și să continui de acum încolo tratamentele la Mangalia. Chiar dacă asta  înseamnă să fac naveta de la București.

Asemenea medici sunt foarte rari. Și măsura competenței lor este dată tocmai de capacitatea de a vedea dincolo de o simptomatologie fără răspuns aparent. Sunt convins că dacă mergeam la alt medic, mai pierdeam 2-3 dinți, în încercarea disperată de a identifica o cauză a unei afecțiuni atipice. Nu se vedea nimic, nu era niciun semn de infecție. Și atunci? Dr Pralea a găsit răspunsul.

Întors la București, am făcut un drum și la un dermatolog. S-a uitat și el în gura mea, i-am spus simptomele și suferința prin care am trecut și mi-a spus că…nu știe ce am. Deci….dermatologul nu a știut să dea un răspuns, dar un medic stomatolog excelent, da.

Reclama ta aici. Advertising. Publicitate.

Multumesc domnule dr. Pralea Iulian, aveți recunoștința și aprecierea mea. Și mă bucur să fiu pacientul dumneavoastră, chiar…navetist. Vă meritați renumele.

P.S. Pe hol, în sala de așteptare, m-am întâlnit cu un elveția, Roger. Vine special din Elveția ca să-și facă implanturile la dr. Pralea Iulian. Acolo, la el acasă, în Elveția, i-au fracturat maxilarul.

 

Lect. univ. dr. Horea Mihai Bădău

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

Universitatea din București